En Son Haberler



Mustafa GÜÇLÜ

info@egitimsendikasi.org
  Özgeçmişi
  Tüm Yazıları

Eğitim Sisteminde Zihniyet Değişimi

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selcuk Hocamız Bakan olmasından sonra  eğitim kökenli olması hasebiyle hem akademik bilgi birikimi hem alana ait tecrübeleri nedeni ile eğitim camiasında geleceğe dair umutla bir bekleyiş iklimi hakim oldu. Sayın Bakanımızın yaptığı basın açıklamaları ve yer yer verdiği röportajlarda bahsettiği eğitim sisteminin mahiyetinde gidilmesi planlanan değişim içerikli mesajlar, bu umutlu bekleyişi destekler içerikte olmuştur. Ekimin 15’inde yapacağınıbelirttiği toplantıda bu ana değişimin çerçevesini çizeceği beklenmektedir. Kanaatimize göre çizilecek ana çerçevenin en önemli başlıkları öğretmenin yetiştirilmesi ve gelişimini sağlayacak sistemin nasıl olacağı, müfredatın çağınızın şartlarına uygun olarak nasıl güncelleneceği, eğitimin ana mekanı olan okulların mahiyeti ve buraları sevk ve idare edecek yöneticilerin nasıl belirleneceği, çürümeye yüz tutmuş ahlaki değerlerin nasıl bir eğitim sistemi ile ayağı kaldırılacağı, teknoloji üretimi noktasında eğitim sisteminin bu sürece nasıl katkı vereceği en önemli konu başlıklarını oluşturmalıdır.

Nasıl bir öğretmen modeli esas alınmalıdır?

Sürekli öğrenen, kendini geliştiren, yenileyen, işbirliğine ve paylaşıma açık “öğretmen liderler” öğrenciyi etkiler, topluma katılır, meslektaşını motive eder, risk ve sorumluluk alır. Öğretmen liderlerin yetişeceği eğitim iklimini oluştuğu müesseselerin hayata geçirilmesi elzemdir.

Nasıl bir müfredat değişimine gidilmelidir?

Günü kurtarmaya yönelik stratejik perspektiften uzak hamleleri içeren değişim girişimlerinden ziyade, kadim medeniyet tasavvurumuz çerçevesindeki tarihi tecrübelerimizi ve irfani birikimimizi müfredatımızın ana düşüncesine yerleştirerek, toplumun tüm kesimlerini kapsayan, onların taleplerini dikkate alan bir “müfredat reformu” yapılmalıdır. Yani artık "ideolojik müfredattan" izlerinde arınıp, tamamen "pedagojik müfredata" geçilmelidir.

Nasıl bir okul modeli esas alınmalıdır?

Okul, öğrencinin kendine ve hayata dair merak içinde olduğu ve bu merakına neden, niçin ve nasıl soruları ile cevaplar aramaya çalıştığı mekânlar olmalıdır. Okul, öğretmenlerin kendi mesleki gelişimlerini ve değişimlerini içinde yaşayarak sağladıkları, yetişen nesillere rehberlik yaptıkları mekânlar olmalıdır. Okul, yöneticilerin kendilerini birer lider olarak gördüğü ve bir memleketin istikbalinin kurtarılacağı ana mekânlardan biri olmalıdır.

 Nasıl bir ahlaki eğitim verilmelidir?

Kendi özgün bakış açımızı dikkate alarak, sorunlarımıza sistemli bir pedagojik perspektifle bakarak, insanımızın yaşamını dönüştürüp, toplumu şekillendirerek yeni bir ahlak düzeninin inşa edilmesi lazımdır. Diğer bir ifadeyle başka medeniyet değerlerinin ürünü olan ahlaki öğretilerin evrensel olan içeriklerini de dikkate almakla birlikte, kadim medeniyet değerlerimizin ürünü olan ahlaki değerleri merkeze alarak beslenen bir "ahlaki insan" modelini, eğitim sistemimizin gündemine almalıyız.

Nasıl bir zihni değişimle eğitim ve teknoloji üretimi bütünleştirilmelidir?

Dünyadaki olumsuzluklardan ülkemizde nasibini almış nesil yetiştiren eğitim sistemimiz madde dünyasının ancak manayla mayalandığında, toprağın vatan, bireyin insan ve kumaş parçasının bayrak haline geldiğini unutmuştur. Evet, milletini ve vatanını seven aydınlarımızın bugün yapması gerekeni Erol Güngör "modernleştirmeyi milli kültür temeline dayayarak içtimai, iktisadi ve idari yapıyı ilim ve teknoloji ile kuvvetlendirme gayretidir" diyerek yıllar önce ifade etmiştir. Bir an önce yitik malımız olan bilgiyi üretmek için harekete geçirilecek mekanizmalar kurulmalıdır.

Sonuç olarak bugün artık medeniyetlerin buluştuğu bir coğrafyada bin yıla yakındır hüküm süren ve Osmanlı Devleti'nin medeniyet mirasına sahip Türk milletin, bu tarihi arka planıyla örtüşen “gelecek tasavvurunu” inşa etmek ile mükellef Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu hedefi gelecek nesillere aşılama ve taşıma adına Milli Eğitim sisteminde köklü bir zihniyet değişimi ile "eğitim reformuna" gitmelidir ki, Sayın Bakan Prof. Dr. Ziya Selçuk Hocamızın 15 Ekim’de yapacağı basın açıklamasında bu zihniyet değişiminin ana çerçevesini çizmesini bekliyoruz. 


 Okunma Sayısı : 2130

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 171651

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.