Anadolu-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Mustafa Güçlü “Toplu Sözleşme Güncellenmelidir” dedi. Genel Başkan Güçlü, günümüz ekonomik şartlarının çok ötesinde 2020’de 6. Dönem Toplu Sözleme olarak hayata geçen Toplu Sözleşmenin günümüz ekonomik şartları dikkate alarak 2023 yılını içeren maaş artışları kısmının güncellenmesine dair yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Küresel ekonomik ağların ağırlığını en yoğun hisseden ülkelerin başında gelen Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür, iktisadi bakımdan ülkemize bir yandan avantaj sağlarken diğer yandan dezavantaj oluşturabilmektedir. Bu sebeple Türkiye’de çok kırılgan bir zemin üzerinde işleyen ekonomik ilişkiler sürecinde, kamu çalışanların ekonomik ve özlük haklarını içeren konuların görüşülerek karara bağlandığı Toplu Sözleşmelerin, iki yıl gibi uzun bir dönemi içine alacak şekilde yapılması verimli ve sağlıklı sonuçlar doğurmamaktadır. Örneğin en son 2021 yılında Kamu personeli memur çalışanlar için yapılan 6.Dönem Toplu Sözleşme sürecinde 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde beş, İkinci altı ayı için yüzde yedi oranında yüzdelik zam yapılmasına rağmen, enflasyondan dolayı maaş artışların ilk altı için yüzde kırk olarak güncellendiği içinde bulunduğumuz ikinci altıncı ay içinde akıbetin aynı sürece doğru gittiği gözükmektedir. İki yılda bir yapılan Toplu Sözleşme rakamının daha birinci yılda bu hale geldiği düşünülürse 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde altı, ikinci altı ayı için yüzde sekiz oranında verilen zammın ne hale geleceğini tahmin etmek zor değildir. Bu sonuçlar Toplu Sözleşmelerin iki yılda bir yapılmasının ne kadar sağlıksız olduğunu ve yapılan Toplu Sözleşmeler için güncellenme istenmesinin ne kadar doğal olduğunu ortaya koymaktadır. Bu kapsamda biz Anadolu Sen Konfederasyonu olarak iki yılda bir yapılan Toplu Sözleşmelerden vazgeçilerek Toplu Sözleşme masasının her yıl kurulmasını istiyoruz. Günün şartlarından uzak bir ortamda üç yılık imzalanan promosyon anlaşmalarının yüksek enflasyon ve maaşlardaki düzenlemeler dikkate alınarak güncellenmesinde olduğu gibi: Bir, bu yıl oluşan enflasyon farkının yeni yılın başlaması beklenmeden hemen maaşlara yansıtılmasını. İki, ülkemizdeki ekonomik büyüme rakamları dikkate alınarak hemen memura refah payının verilmesini, Üç, ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik şartlarda enflasyon karşısında alım gücü düşen ücretlilerin vergi dilimlerinde acil düzenleme istiyoruz. Hükümet yetkililerinin 2023 yılı için ücretlilere enflasyon oranı üzerinde bir artış yapılacak açıklamasından memnun olduğumuzu belirterek, bu iyi niyetli yaklaşımın kuşatıcı olması için 2021 yılında 2023 yılı için yapılan Toplu Sözleşmenin tarafların katılımıyla güncellenmesi gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz.“
Anadolu-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Mustafa Güçlü “Toplu Sözleşme Güncellenmelidir” dedi.
Genel Başkan Güçlü, günümüz ekonomik şartlarının çok ötesinde 2020’de 6. Dönem Toplu Sözleme olarak hayata geçen Toplu Sözleşmenin günümüz ekonomik şartları dikkate alarak 2023 yılını içeren maaş artışları kısmının güncellenmesine dair yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Küresel ekonomik ağların ağırlığını en yoğun hisseden ülkelerin başında gelen Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür, iktisadi bakımdan ülkemize bir yandan avantaj sağlarken diğer yandan dezavantaj oluşturabilmektedir. Bu sebeple Türkiye’de çok kırılgan bir zemin üzerinde işleyen ekonomik ilişkiler sürecinde, kamu çalışanların ekonomik ve özlük haklarını içeren konuların görüşülerek karara bağlandığı Toplu Sözleşmelerin, iki yıl gibi uzun bir dönemi içine alacak şekilde yapılması verimli ve sağlıklı sonuçlar doğurmamaktadır.
Örneğin en son 2021 yılında Kamu personeli memur çalışanlar için yapılan 6.Dönem Toplu Sözleşme sürecinde 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde beş, İkinci altı ayı için yüzde yedi oranında yüzdelik zam yapılmasına rağmen, enflasyondan dolayı maaş artışların ilk altı için yüzde kırk olarak güncellendiği içinde bulunduğumuz ikinci altıncı ay içinde akıbetin aynı sürece doğru gittiği gözükmektedir. İki yılda bir yapılan Toplu Sözleşme rakamının daha birinci yılda bu hale geldiği düşünülürse 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde altı, ikinci altı ayı için yüzde sekiz oranında verilen zammın ne hale geleceğini tahmin etmek zor değildir. Bu sonuçlar Toplu Sözleşmelerin iki yılda bir yapılmasının ne kadar sağlıksız olduğunu ve yapılan Toplu Sözleşmeler için güncellenme istenmesinin ne kadar doğal olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu kapsamda biz Anadolu Sen Konfederasyonu olarak iki yılda bir yapılan Toplu Sözleşmelerden vazgeçilerek Toplu Sözleşme masasının her yıl kurulmasını istiyoruz. Günün şartlarından uzak bir ortamda üç yılık imzalanan promosyon anlaşmalarının yüksek enflasyon ve maaşlardaki düzenlemeler dikkate alınarak güncellenmesinde olduğu gibi:
Bir, bu yıl oluşan enflasyon farkının yeni yılın başlaması beklenmeden hemen maaşlara yansıtılmasını.
İki, ülkemizdeki ekonomik büyüme rakamları dikkate alınarak hemen memura refah payının verilmesini,
Üç, ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik şartlarda enflasyon karşısında alım gücü düşen ücretlilerin vergi dilimlerinde acil düzenleme istiyoruz.
Hükümet yetkililerinin 2023 yılı için ücretlilere enflasyon oranı üzerinde bir artış yapılacak açıklamasından memnun olduğumuzu belirterek, bu iyi niyetli yaklaşımın kuşatıcı olması için 2021 yılında 2023 yılı için yapılan Toplu Sözleşmenin tarafların katılımıyla güncellenmesi gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz.“
Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 251918
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.